Nespecificat
Terapia McKenzie (Mechanical diagnosis and therapy, MDT).
Modul A 16-19 septembrie 2021 instructor Sara Luetchford din Italia - coloana lombară- nr. locuri 30 disponibile
Modulul B 02-05 octombrie 2021 instructor Sara Luetchford din Italia - coloana cervicală şi toracală- nr. locuri 30 disponibile
Modulul C 4-7noiembrie 2021 instructor Georg Supp din Germania - coloană lombară avansat şi extremităţi-membre inferioare 30 locuri disponibile
Metoda este cunocută sub denumirea de metoda McKenzie de diagnosticare și terapie mecanică (McKenzie method of Mechanical Diagnostic and Therapy, MDT). A ajuns să fie foarte cunoscută încă din anii 1970 în rândul medicilor și al fizioterapeuților la nivel mondial.
A fost devoltată și perfecționată pe durata a 40 de ani și, în momentul de față, este în continuă dezvoltare atat pe latura educațională cat și pe partea de evaluare și terapie.
Cu ajutorul metodologiei de diagnosticare specifice se pot recunoaște imediat acele categorii de pacienți care pot fi tratați cu succes prin metoda McKenzie. De asemenea poate fi exclusă acea categorie care nu se poate trata prin aceasta abordare.
Această terapie presupune participarea activă din partea pacientului; pacientul este educat cum să-și gestioneze propriul tratament (self treatment) cu scopul de a reduce suferința, a menține starea de sănătate și a preveni recidivele ce pot apărea ulterior.
Prin numeroase studii făcute privind eficacitatea terapiei, s-a demonstrat faptul că aceasta oferă noi avantaje în domeniul diagnosticării și tratamentului de recuperare medicală:
nu este nevoie de participarea zilnică a pacientului la terapie în sala de recuperare;
se scurtează mult timpul alocat terapiei pană la vindecare dar și durata ședințelor de kinetoterapie;
pacientul este educat privind profilaxia recidivelor și știe ce este de făcut dacă reapare suferința. În cazul în care, odată cu reapariția durerilor, acesta nu se poate autotrata pe baza cunostințelor dobândite în cadrul ședințelor precedente, va fi desigur nevoie să ia din nou legătura cu medicul curant și terapeutul.
Terapia este foarte eficientă în afecțiunile:
coloanei vertebrale lombare (dureri lombare locale sau radiante simetric sau asimetric spre regiunea fesieră sau în membrele inferioare, asociate cu parestezii, tulburări de sensibilitate sau motorii)
dureri ale coloanei toracale locale sau radiante intercostal;
dureri cervicale locale, radiante spre umeri sau braț unilateral sau bilateral, asociate cu semne de iritație radiculară.
tratamentul suferințelor articulațiilor periferice ale membrelor inferioare și superioare de origine artrozică, posttraumatică și în stări postoperatorii.
Cursul este tradus simultan în limba română din limba engleză
Cursul este recunoscut de Institutul Internațional McKenzie și este organizat in România prin parteneriat cu Physio Sport Therapy Academy
Sara Luetchford și Georg Supp sunt instructori internaționali delegați de către Institutul Internațional McKenzie
Modulul A: Coloana lombară
Acest curs cu durate de 4 zile face o introducere al spectelor teoretice şi a conceptului metodei McKenzie în Diagnosticare Mecanică şi Terapie (MDT) conform modului de aplicare al acestora în sistemul musculoscheletal.Accentul în acest curs ,care este primul curs în seria cursurilor metodei McKenzie, este pe evaluare, clasificare şi tartamentul pacianţilor cu suferinţe al segmentului lombar. Suferinţe manufestate prin prezenţa durerii şi limitare funcţională.
În câteva ţări o zi de curs este parcurs în sistemul de învăţare de la distanţă (on line).Această component online trebuie completată înainte de cele trei zile care urmează să fie predate de un instructor la o locaţie prestabilită. În acele ţări în care acest system de învăţământ online nu este utilizat cele patru zile de curs sunt parcurse cu un instructor.
Accentul se pune pe modul de aplicare a MDT în contextul biopsihosocial al tratamentului privind pacienţii cu dureri musculoscheletale şi limitări funcţionale. Participanţii vor studia şi exersa evaluarea clasificarea şi procesul de tratament aferentă MDT, prin literatura de specialitate,workshopuri, discuţii şi demonstraţii pe pacient. Clasificarea sindroamelor Derangement,Dysfunction şi Postural este descries în detalii şi este discutata planul de tratament corespunzător accentuând procedurile de autotratament al pacientului şi educarea lui. O să fie discutate indicaţiile procedurilor terapeutice iar procedurile vor fi şi demonstrate şi exersate. Este prezentat şi subgrupa Altele, care nu îndeplineşte criteriile sindroamelor McKenzie, şi este schiţat şi un diagnostic diferenţial pentru acest grup.
Demonstraţiile de urmărire a evoluţiei cazului vor clarifica procesul de reevaluare şi permit participanţiilor o înţelegere mai bună şi o viziune clară asupra impactului sistemului MDT pe modificările induse de terapie asupra stării pacientului pe durata a 2-3 şedinţe de tratament.
Cursul include un manual ilustrat şi o listă completă de referinţe. Participanţii vor avea acces la materialul video care cuprinde toate procedurile, la lista de referinţă de pe site-ul web al Institutului International McKenzie şi un formular de autoevaluare a cunoştinţelor (numai în limba Engleză).
Obiectivele cursului.
În urma participării şi al parcurgerii cu atenţie acest curs va oferi participanţiilor cunoştinţele introductive, aptitudini şi abilităţi de bază privind:
Modul B: Coloana cervicală şi toracală
Acest curs cu durata de patru zile este focusat pe aplicarea MDT la nuvelul coloanei cervical şi toracale. Cursul detaliează evaluarea, clasificarea şi tratamentul terapiei pacienţilor cu suferinţe ale coloanei cervical şi toracale, suferinţa menifestânduse prin durere şi limitare funcţională.
În câteva ţări o zi de curs este parcurs în sistemul de învăţare de la distanţă (on line).Această component online trebuie completată înainte de cele trei zile care urmează să fie predate de un instructor la o locaţie prestabilită. În acele ţări în care acest system de învăţământ online nu este utilizat cele patru zile de curs sunt parcurse cu un instructor.
Accentul se pune pe principiile MDT şi modul de aplicare al acestora în contextul biopsihosocial al tratamentului privind pacienţii cu dureri şi limitări funcţionale ale coloanei cervicale şi toracale. Participanţii vor studia şi practica în mod extensiv evaluarea, clasificarea şi procesul de tratament aferentă MDT prin literatura de specialitate, workshopuri, discuţii şi demonstraţii pe pacient. Clasificarea sindroamelor Derangement,Dysfunction şi Postural la nivelul coloanei cervical şi toracale este descries în detalii şi este discutat planul de tratament corespunzător accentuând procedurile de autotratament al pacientului şi educarea lui. La fel o să fie discutate indicaţiile procedurilor terapeutice iar procedurile vor fi şi demonstrate şi exersate. Este prezentat şi subgrupa Altele, care nu îndeplineşte criteriile sindroamelor McKenzie, şi este schiţat şi un diagnostic diferenţial pentru acest grup.
Demonstraţiile de urmărire a evoluţiei cazului vor clarifica procesul de reevaluare şi permit participanţiilor o înţelegere mai bună şi o viziune clară asupra impactului sistemului MDT pe modificările induse de terapie asupra stării pacientului pe durata a 2-3 şedinţe de tratament.
Cursul include un manual ilustrat şi o listă completă de referinţe.Participanţii vor avea acces la materialul video care cuprinde toate procedurile, la lista de referinţă de pe site-ul web al Institutului International McKenzie şi un formular de autoevaluare a cunoştinţelor (numai în limba Engleză).
Obiectivele cursului.
În urma participării şi al parcurgerii cu atenţie acest curs va oferi participanţiilor cunoştinţele introductive, aptitudini şi abilităţi de bază privind:
Modul C- Coloana lombară avansat şi extremităţi- Membrele inferioare
Cursul cu durata pe patru zile va face o revizuire şi o avansare în cea ce priveşte teoria MDT şi aplicarea ei în practică în suferinţelor coloanei lombare şi face o prezentate a MDT în tratamentul afecţiunilor musculoscheletale.
Cursul în prima etapă va ajuta participanţii în dezvoltarea cunoştinţelor privind avaluarea ,clasificarea şi tratamentul pacienţilor cu suferinţe al coloanei lombare manifestate prin durere şi limitare funcţională. Apoi va fi prezentat partea teoretică şi aplicarea practică al MDT în cazul suferinţelor musculoscheletale a extremităţiilor inferioare. Pentru a demonstra caracteristicile şi tratamentul sindroamelor şi a subgrupului ALTELE, aşa cum sunt prezente la membrele inferioare, este utilizat literatura, evaluarea pacienţiilor şi şedinţele practice. Pentru a asigura participanților la curs o înțelegere mai amplă a MDT în contextul biopsihosocial al tratării afecțiunilor sistemului musculo-scheletal sunt utilizate metode specifice de rezolvare a problemelor, de învățare logică și de raționament clinic. Participanții la curs vor avea oportunitatea de a discuta și a practica extensiv tipurile de evaluare conform MDT, cât și procesul de clasificare si management prin intermediul workshop-urilor, prin discuții și demonstrații pe pacienți. Vor fi utilizate și sesiuni practice pentru dezvoltarea abilităților în aplicarea cunoștințelor privind autotratamentul și procedurile clinice.
Demonstrațiile de reevaluare a pacienților vor ilustra procesul de reevaluare și vor permite participanților la curs să observe și să înțeleagă impactul sistemului MDT asupra diferiților pacienți de-a lungul a 2 – 3 sedințe de tratament.
În cardul cursului va fi cuprins și un manual ilustrat, precum și o listă completă cu referințe. Participanții la curs vor avea acces la secvențele video aferente tuturor procedurilor, la o listă completă cu referințe pe site-ul Institutului Internațional McKenzie (MII), precum și un formular – test disponibil doar în limba engleză.
Cursul cu durata pe patru zile va face o revizuire şi o avansare în cea ce priveşte teoria MDT şi aplicarea ei în practică în suferinţelor coloanei lombare şi face o prezentate a MDT în tratamentul afecţiunilor musculoscheletale.
Cursul în prima etapă va ajuta participanţii în dezvoltarea cunoştinţelor privind avaluarea ,clasificarea şi tratamentul pacienţilor cu suferinţe al coloanei lombare manifestate prin durere şi limitare funcţională. Apoi va fi prezentat partea teoretică şi aplicarea practică al MDT în cazul suferinţelor musculoscheletale a extremităţiilor inferioare. Pentru a demonstra caracteristicile şi tratamentul sindroamelor şi a subgrupului ALTELE, aşa cum sunt prezente la membrele inferioare, este utilizat literatura, evaluarea pacienţiilor şi şedinţele practice. Pentru a asigura participanților la curs o înțelegere mai amplă a MDT în contextul biopsihosocial al tratării afecțiunilor sistemului musculo-scheletal sunt utilizate metode specifice de rezolvare a problemelor, de învățare logică și de raționament clinic. Participanții la curs vor avea oportunitatea de a discuta și a practica extensiv tipurile de evaluare conform MDT, cât și procesul de clasificare si management prin intermediul workshop-urilor, prin discuții și demonstrații pe pacienți. Vor fi utilizate și sesiuni practice pentru dezvoltarea abilităților în aplicarea cunoștințelor privind autotratamentul și procedurile clinice.
Demonstrațiile de reevaluare a pacienților vor ilustra procesul de reevaluare și vor permite participanților la curs să observe și să înțeleagă impactul sistemului MDT asupra diferiților pacienți de-a lungul a 2 – 3 sedințe de tratament.
În cardul cursului va fi cuprins și un manual ilustrat, precum și o listă completă cu referințe. Participanții la curs vor avea acces la secvențele video aferente tuturor procedurilor, la o listă completă cu referințe pe site-ul Institutului Internațional McKenzie (MII), precum și un formular – test disponibil doar în limba engleză.
Obiectivele cursului dedicat coloanei lombare
Participând cu atenție la curs și absolvindu-l, cursanții vor dobândi cunoștințe avansate, experiență și abilități pentru a :
Obiectivele cursului dedicat membrelor inferioare
Participând cu atenție la curs și absolvindu-l, cursanții vor dobândi cunoștințe de bază, experiență și abilități pentru a :
Facultatea Institutului McKenzie este formată din experți de nivel mondial în metoda McKenzie, care sunt dedicați să-și ofere pregătirea și sprijinul pentru o experiență care-ți schimbă viața atât personală cât și cea profesională.
Curriculum-ul de bază oferit la nivel global e constituit din patru cursuri de bază (părțile A-D) care permit participanților să observe și să învețe prin lectură, practică și demonstrații cu pacienți tehnicile folosite în Diagnosticarea Mecanică și Terapie prin metoda McKenzie aplicată la nivelul coloanei vertebrale (segmentul lombar,cervicalși toracal) și la nivelul articulațiilor periferice. Câteva componente ale părțiilor A și B pot fi parcurse și online în câteva țări.
Partea A trebuie parcursă prima și partea D ultima. Ordinea de completare a modulelor B și C este lăsată la libera alegere a participantului. Câteva dintre filialele instituției oferă și cursuri avansate MDT pentru extremități. Pregătirea în metoda McKenzie este coordonată prin filialele licențiate de către Institutul Internațional McKenzie cu locații în întreaga lume sau de sediul central al Institutului Internațional McKenzie în situația în care filiala încă nu există în țara respectivă.
Examenul de acreditare poate fi obținut după ce a fost parcurs nucleul programului educațional și servește la recunoașterea formală a competențelor în metoda McKenzie de Diagnosticare Mecanică și Terapie (MDT).
Completarea părților (modulelor) de la A până la D este o cerință ce trebuie îndeplinită înaintea examenului de acreditare.
Diploma programului MDT este vârful pregătirii în MDT. Completarea cu succes a programului pentru obținerea diplomei MDT îl poziționează pe terapeut în elita mondială a Diagnosticării Mecanice și Terapie prin metoda McKenzie.
Inscriere și detalii organizatorice:
Înscrierea se face direct de pe site - Aplică la Curs . La campul mentiuni se va specifica daca se doreste inscrierea pentru toate modulele ( A, B și C)
În urma înscrierii se va primi o confirmare automată și una personală cu detaliile organizatorice (modalitate de plată, factură, locație, etc.)
Taxa de participare este de 1800 RON / modul
*Plata se va face doar în urma primirii facturii proforme și a confirmării înregistrării la curs pe email.*
Atenție: locurile la curs sunt limitate, iar plata avansului este obligatorie pentru rezervarea locului.
Cursurile se adreasează doar specialistilor in domeniu: medici, fizioterapeuți, kinetoterapeuți.